Bli scout – gå med i scouterna

Är du sugen på att prova på livet som scout? Har du bestämt dig för att gå med i scouterna och att bli scout? Då är den här artikeln rätt för dig. Här ska jag nämligen ge dig svaren på de frågor som du förmodligen har när du väl bestämt dig för att scouterna är något för dig eller ditt barn. Hur går man till väga för att gå med i scouterna och vad behöver man veta när man vill bli scout? Det första du behöver veta är att scouternas verksamhet är uppdelad i olika åldersgrupper, så beroende på hur gammal du eller ditt barn är så gäller lite olika saker. I den här texten ska jag gå igenom de tre yngsta åldersgrupperna för de mellan 8 och 15 år: spårare, upptäckare och

Spårare 8 till 9 år

För de allra yngsta scouterna är det gruppen spårare som gäller. Barn mellan 8 och 9 år kan bli spårare. För spårare handlar verksamheten extra mycket om att ha roligt och att lära sig hur man är en bra kompis. Det handlar om gemenskap och kamratskap. Som spårare är man med och bygger kojor, pysslar och utforskar naturen tillsammans med sin patrull. Spårare får även lära dig enklare saker, såsom att tälja en vandringsstav eller en grillpinne och de lär sig hur man lägger ett bandage på en stukad fot eller en ömmande handled. Spårare hjälps åt att utforska naturens små hemligheter. För att bli spårare är det bara att söka upp din närmaste scoutförening och skicka iväg ett mejl till dem. De kommer att välkomna dig med öppna armar.

Spårare 8 till 9 år

Upptäckare 10 till 12 år

Upptäckare är lite äldre än spårare. Upptäckare är barn i åldern 10 till 12 år. Barn i den här åldern är ofta väldigt nyfikna på världen runt omkring dem, och därför handlar det i upptäckarna just om att upptäcka saker i naturen. Tillsammans med kompisarna får upptäckar-scouterna lära sig nya saker varje dag. Upptäckarna får också större frihet och eget ansvar, och får därför själva välja mycket av aktiviteterna. Friheten att själva välja aktiviteter frigör deras egen kreativitet och lust att lära. Och det finns alltid en scoutledare till hands som kan hjälpa till, vägleda och stötta vid behov. Och man lär sig även av sina misstag – i scouterna får man göra fel utan att klandras eller skuldbeläggas. Det viktigaste är att man gör sitt bästa, utvecklas och har roligt tillsammans med andra.

Upptäckare 10 till 12 år

Äventyrare 12 till 15 år

Gruppen äventyrare är till för barn mellan 12 och 15 år. I den här åldern blir kompisar och kamratskap allt viktigare, samtidigt som det kan vara svårt att veta vem man själv är utanför en social gemenskap. I scouterna kan man hitta en trygg gemenskap där man kan prata om de frågor och eventuella problem som många bär på i den här åldern. Scouternas starka gemenskap är ett viktigt stöd för många ungdomar i deras sökande efter en egen identitet. Här lyssnar vi på varandra och stöttar varandra. Äventyrare gör många spännande aktiviteter tillsammans. De testar gränserna och prövar sin egen förmåga.