Om Bear Grylls

Om Bear Grylls

Edward Michael Grylls är känd som en mästare i överlevnadskonsten och som en äventyrare som älskar spänning. Han är född 1974 och för honom började äventyret i barndomen på Wight Island. Hans far, som jobbade som konservativ politiker, har sedan han var liten lärt honom bergsklättring, vandring och segling. Han tog även några lektioner i kampsport som liten men detta var dock inget han fortsatte med i längden. Han har även en äldre syster vid namn Lara som gav honom smeknamnet ”Bear” när han var endast en vecka gammal. Han har sedan dess kallats för det av familj och nära släkt och därefter har han även använt det som artistnamn. När han blev äldre så antogs han inom militären i Storbritannien och under tre år var han medlem i Special Services i SAS 21.

Bear Grylls genom åren

Han har under åren utvecklad sina förmågor i vad det gäller överlevnadskonsten och detta har lett till otrolig beundran av miljontals människor. År 1998 uppfyllde han sin stora dröm om att klättra på Mount Everest. Detta gav honom titeln som den yngsta klättrare som nånsin eskalerad berget då han på den tiden var endast 23 år gammal. Han lyckades även navigera över Storbritannien med endast en jetski på 30 dagar. Han korsade Nordatlanten på en stel pneumatisk båt designad av sig själv. Han flög med paramotor över Himalaya bergen och ledde många andra farliga expeditioner som kom att slå många rekord.


Royal Navy

Som en före detta Special Forces medlem i Storbritannien fick han senare titeln som hederschef i Royal Navy. Det sägs att mer än 2,5 miljoner pund av sina insättningar går åt humanitära aktiviteter avsedda för barn. År 2009 blev han den yngsta ledaren av The Scout Association som omfattar 28 miljoner scouter från hela världen. Han har gjort många tv-program som har haft stor framgång runt om i världen, inklusive Escape to the Legion på Channel 4. Han gjorde sju säsonger av Man Vs. Wild-serien som hade miljarder tittare. Även Born Survivor blev ett av de mest populära tv-programmen i världen. Andra tv-projekt som han har arbetat med är Alive med Bear Grylls på NBC, Bear Grylls: Escape from Hell och Bear Grylls: Extreme Survival Caught on Camera (Discovery). Han skrev och publicerade även femton volymer av böcker om överlevnad. Hans bästsäljande bok ”Mud, Sweat and Tears”, skriven år 2011, röstades den mest inflytelserika boken i Kina år 2012. Några böcker som han har skrivit är True Grit, A Survival Guide for Life, Born Survivor, Living Wild, Great Outdoor Adventures, Facing Up, Facing The Frozen Ocean och To My Sons. Han skrev också sju romaner för barn i form av Mission: Survival-serien.

Bear Grylls familj

Bear Grylls, Shara Grylls

Bear Grylls träffade Shara Cannings ett par månader innan han skulle klättra Mount Everest. Han har i en intervju sagt att han tyckte det var väldigt oturligt på den tiden att han träffade henne precis innan han skulle ge sig av på en resa som skulle ta lång tid att genomföra. Så fort han kom tillbaka så friade han till henne. Paret gifte sig år 2000 och har hållit ihop sedan dess. Tillsammans har de tre söner, Jesse, Marmaduke Mickey Percy och Huckleberry Edward Jocelyne. Shara Grylls är även hon författare för böcker om sunda äktenskap.