Om överlevnad i kallt vatten

Om överlevnad i kallt vatten

Isen har lagt sig över fjärden och en man tänker, det är dags för årets första isfiske. Han hämtar borr, fiskeredskap och en jaktpall och beger sig ut på sjön. Solen skiner och det är en vacker vinterdag. Mannen går ut på isen, lyfter huvudet och blundar mot solen, sådär som man gör när solen äntligen visar sig. Vad han inte ser när han går och njuter är att han vandrat in på ett ställe där isen är tunnare. Första foten går igenom isen och kallt vatten tränger direkt genom skorna. Han tappar balansen, den tunga borren gör fallet hårdare och resten av kroppen går igenom isen. Kroppen blir chockad av det kalla vattnet som alltför snart tränger igenom kläderna. Mannen trampar panikslaget vatten, borren är tappad och sjunker ner mot bottnen, kläderna drar honom neråt och paniken får honom att vilja dra snabba andetag. Hur ska han göra för att överleva?

Risken för hypotermi

Människan är ett däggdjur med en kroppstemperatur på 37 grader celcius. När kroppen utsätts för kyla börjar kroppstemperaturen att sjunka. Hypotermi kallas det tillstånd som kroppen försätts i när kroppstemperaturen sjunker under 35 grader celsius. Hypotermi ger människan svårigheter att tänka klart och rörligheten minskar. Symptomen förvärras ju lägre kroppstemperaturen blir. Människan dör om kroppstemperaturen sjunker under 28-25 grader.

I istäckt vatten är temperaturen i vattnet strax över fryspunkten. I så kallt vatten tar det i genomsnitt 20 minuter att drabbas av hypotermi. Det tar ungefär en timme att bli såpass kall att man avlider.

Mannen som föll i vattnet hade flera fördelar. Han hade kläder på sig, vilket isolerar vattnet som tränger in och gör att det värms upp, likt en våtdräkt. Han var man, och i och med att män generellt är större än kvinnor så kan han bibehålla kroppstemperaturen längre. Ännu större fördel hade han dessutom om han var överviktig, då fettlagrets isolerande effekt skyddar kroppen från kyla och gör att kroppstemperaturen sjunker långsammare.

Risken för hypotermi

Köldchock är farligt

Innan hypotermi slår till drabbas man av köldchock, som sker mycket snabbare. Köldchock försätter kroppen i panik, och man vill instinktivt ta snabba andetag. Något som är förödande om man är under vattenytan – risken är stor att man drunknar.

Tillbaka till den vattentrampande mannen, så bör han först och främst ta sig upp ur vattnet. Han bör vända sig om och ta sig upp från det håll han föll i, där han vet att isen håller. Har han kunskap om issäkerhet har han isdubbar med sig och kan med hjälp av dom dra sig upp på isen. Där bör han ligga ett tag för att låta kroppen återhämta sig från köldchocken och möjliggöra att värmen går ut i kroppen. Det kan vara farligt att ställa sig upp direkt efter att ha blivit nedkyld. En billig investering som höjer kroppstemperaturen är en räddningsfilt.

Kan mannen inte ta sig upp ur vaken bör han, om han är något överviktig, försöka att simma. Det hindrar kroppstemperaturen att sjunka lika snabbt och hindrar musklerna från att stelna. På så sätt klarar han sig minst en timme i vattnet. Är mannen smal, är det bäst att hålla sig still men röra lite på armar och ben för att förhindra att de stelnar.