Överlevnadshandböcker

Mycket av scouternas verksamhet handlar om att komma ut i naturen, vistas i naturen och att lära sig om naturen. Naturen är alltså en avgörande del av att vara scout. I scouterna får du lära dig många knep för att klara dig bra ute i naturen, men om du verkligen brinner för natur och vill lära dig mer om överlevnad ute i vildmarken, så kan det vara bara att läsa fler böcker om ämnet. Det finns en rad riktigt bra överlevnadshandböcker som lär dig allting som du behöver veta för att ge dig ut själv – och överleva ensam – i den svenska skogen. I den här artikeln tänkte jag skriva några rader om tre olika sådana handböcker, så att du kan hitta läsning som passar dig. Med hjälp av dessa böcker kan du komma närmare naturen.

Vildmark : en överlevnadshandbok i nordliga skogar

I boken Vildmark : en överlevnadshandbok i nordliga skogar har författarna och överlevnadsexperterna Ray Mears och Lars Fält samlat sina bästa överlevnadstips i en vackert illustrerad bok. Som titeln antyder riktar sig den här boken till de som vill ut i nordliga skogar – alltså perfekt för oss här i Sverige. De båda författarna har samlat in information och material från olika nordliga ursprungsbefolkningar, och det är deras kunskap som ligger till grund för texterna i den här boken. Med hjälp av deras djupa förståelse för naturen försöker skribenterna besvara grundläggande frågor om överlevnad: hur överlever man ensam i nordlig vildmark? Hur får man igång en eld bland is och snö, hur överlever man i extrem kyla och hur ska man göra för att ta sig fram över snötäckt terräng? Den här boken lär dig det mesta som du behöver veta om överlevnad i nordlig miljö.

Vildmark : en överlevnadshandbok i nordliga skogar

Överlevnadshandboken

Nästa bok att granskas i den här artikeln är Överlevnadshandboken. Den är lite mer allmän och inte specifikt inriktad på nordlig överlevnad. Istället kan det här vara spännande läsning för dig som vill resa mycket eller är sugen på att prova på överlevnad i andra, mer exotiska, miljöer. Författaren Johan ”Lofty” Wiseman har skrivit ner sina bästa tips för att överleva i en mängda olika miljöer. Här finns bland annat tips på hur du överlever i en djungel, i en öken eller uppe på ett berg. Skribenten behandlar även olika olycksscenarier, och skriver om hur du ska agera vid exempelvis en flygplanskrasch för att ta hand om både dig själv och andra skadade. Den här boken bygger på information från den brittiska armén och deras förbund för fallskärmsjägare. Deras stora kunskap om överlevnad i olika miljöer finns alltså nu tillgänglig även för oss vanliga civila scouter!

Barnens Lilla Överlevnadshandbok

Jag tänkte även tipsa om lite läsning för de yngre. I Barnens Lilla Överlevnadshandbok presenterar författaren Jan-Erik Ullström sina bästa tips för överlevnad i naturen. Men istället för att rikta sig till vuxna så skriver han främst till barn i åldern 9 till 12 år. Den här boken ger svar på frågor som barn faktiskt funderar på: vad händer till exempel vid en naturkatastrof? Hur får man tag på drickbart vatten? Med mera. Men den ger även enklare tips för överlevnad i skogen. Författaren kan konsten att skriva tydliga texter som barn förstår. Därför är boken perfekt läsning för de yngre scouterna som önskar fördjupa sig i överlevnadskunskap.


Överlevnadshandboken